Zwangerschapsklachten
In de loop van de zwangerschap kunnen er verschillende klachten ontstaan. Hier vind je een beschrijving van de meest voorkomende klachten in de zwangerschap. Mocht je deze klachten herkennen geeft het dan op het spreekuur. Soms is het prettig als we iets meer uitleg en advies kunnen geven, daarnaast hebben we ook speciale informatiemails over verschillende klachten die we naar je door kunnen sturen.
 



Aambeien


Aambeien zijn plaatselijke verwijdingen (spataders) in het onderste deel van het darmstelsel. Aambeien kunnen in de zwangerschap ontstaan onder invloed van het hormoon progesteron en de grote druk van de baarmoeder op het darmstelsel. Klachten als een drukkend gevoel of een wat branderig of jeukend gevoel zijn normaal. Het ontstaan van aambeien kan niet altijd worden voorkomen, maar met de volgende leefregels wordt de kans op aambeien wel kleiner:
  • Houd de ontlasting zacht door het eten van vezelrijke voeding (zie obstipatie) en het drinken van veel water (minimaal 2 liter)
  • stel toiletbezoek niet te lang uit wanneer je drang voelt om te gaan
  • vermijd persen
  • zorg voor voldoende beweging
De aambeien slinken vaak pas na de zwangerschap omdat dan de grote druk van de baarmoeder wegvalt en de zwangerschapshormonen langzaam afnemen.
 
 



Afscheiding


Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap kan de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding (fluor) sterk variëren, omdat de zuurgraad in de vagina onder invloed van hormonen verandert en de doorbloeding van de vagina beter wordt. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap veel meer afscheiding dan normaal. De afscheiding hoort wel doorzichtig of wit te blijven en vloeibaar, slijmerig en plakkerig. Zolang de afscheiding niet jeukt, stinkt of van kleur verandert is er geen reden om je zorgen te maken. 
Een goede hygiëne is altijd belangrijk. Toch kunt je beter geen zeep gebruiken bij het wassen van de vagina en de vagina ingang omdat je hiermee de zuurgraad aantast en de kans op een schimmelinfectie (candida) toeneemt. Een aantal tips om een schimmelinfectie te voorkomen: was jezelf van onderen alleen met lauwwarm water. Het gebruik van inlegkruisjes minimaliseren, draag deze alleen als je het huis uitgaat. Draag niet te strakke kleding en gebruik bij voorkeur katoenen ondergoed en niet van synthetisch materiaal. Mocht je toch een schimmelinfectie hebben opgelopen dan kun je hier zelf bij de apotheek of drogist crème of vaginale tabletten voor kopen. Bij aanhoudende klachten adviseren we contact met je huisarts op te nemen. 
 



Bandenpijn


De baarmoeder hangt in het bekken aan banden. De banden zitten aan de bovenkant van de baarmoeder vastgehecht en lopen in de richting van het schaambot. Door de groei van de baarmoeder komt er spanning op de banden, wat erg pijnlijk kan zijn. Kenmerkend is dat deze pijn onverwacht optreedt en heftig is. De pijn zit links en/of rechts in de lies/onderbuik of rond de navel. Ook een onverhoedse beweging kan deze pijn veroorzaken. Door even rustig te gaan zitten of liggen zal je merken dat de pijn weer wegebt. 
 



Bekkenklachten / lage rugklachten


Door de groei van de baarmoeder en je buik verandert je houding. Buikspieren functioneren steeds minder waardoor alle benodigde kracht uit de rug komt. Daarnaast verweekt het kraakbeen in je bekken onder invloed van hormonen. Hierdoor kun je lage rugklachten en/of bekkenklachten krijgen. 
Vaak helpt het om meer rust te nemen, bewegingen af te wisselen en op je houding te letten. Maar mochten de klachten hiermee niet verminderen dan adviseren we om naar een fysiotherapeut te gaan. Hiervoor heb je geen verwijsbrief van ons of de huisarts nodig.



Maagzuur


Door de zwangerschapshormonen wordt de bovenste kringspier van de maag wat slapper. Ook komt de maag in de verdrukking door de steeds groter wordende baarmoeder. Dit betekent dat er kleine beetjes maagzuur terug kunnen stromen in de slokdarm en dat geeft een naar branderig gevoel diep in de keel. Soms vrouwen worden hier ook misselijk van. Wanneer de maag vol zit is de kans op terugstromen van maagzuur naar de slokdarm wat groter, eet daarom kleine porties. Nog wat andere tips:
  • Eet rustig en kauw goed
  • gebruik zo min mogelijk koolzuurhoudende danken, koffie, sinaasappelsap, gekruid eten en vet
  • neem even rust voor en na de maaltijd
  • ga goed rechtop zitten zodat de maag niet bekneld raakt
  • bij plotselinge aanvallen van maagzuur kunnen droge biscuitjes, crackers, droge muesli of gele vla wel eens helpen
  • zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder het matras
Indien bovenstaande adviezen niet helpen kunt je bij de apotheek of de drogist maagzuurremmers kopen.
 



Jeuk


Zwangerschapsjeuk is een veel voorkomende klacht. Het is niet precies bekend waardoor zwangerschapsjeuk ontstaat. De jeuk begint meestal op de buik en verspreidt zich later over de ledematen. Soms ontstaan er ook bultjes, maar meestal is er niets te zien.
Enkele tips om de jeuk wat te doen verminderen:
  • Een lauwe douche nemen
  • mentholpoeder of koelzalf gebruiken (verkrijgbaar bij de apotheek)
  • luchtige kleding dragen, met name katoenen kleding
  • geen wasverzachter gebruiken
  • zo min mogelijk zeep gebruiken
In een enkel geval is de jeuk niet zo onschuldig. Dit is voornamelijk bij jeuk aan de handpalmen en onder de voetzolen. Neem in dat geval altijd contact met ons op.
 



Misselijkheid


Misselijkheid in de eerste maanden van de zwangerschap wordt meestal veroorzaakt door een hoog gehalte van het hormoon hCG. De meeste vrouwen hebben er vooral in de ochtend last van, maar het kan ook gebeuren dat je de hele dag wat misselijk bent. Tips tegen misselijkheid:
  • Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, het liefst nog vóór het opstaan, zoals een kopje thee en een beschuitje
  • regelmatig eten helpt vaak om de misselijkheid tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld een boterham of wat fruit tussen de maaltijden door
  • drink voldoende, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken
Indien je blijft overgeven en drinken ook niet meer binnen blijft. Neem dan contact met ons op.
Een aantal kilo afvallen door de misselijkheid en het overgeven kan geen kwaad, maar indien je extreem afvalt of je vertrouwt het niet, bel ons dan gerust. Ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen vrouwen last hebben van misselijkheid. Dat komt vooral doordat de baarmoeder tegen de maag drukt. Probeer daarom kleine maaltijden te eten. Eet bijvoorbeeld liever zes keer per dag een kleine maaltijd in plaats van drie keer een bord vol. Gaat misselijkheid gepaard met andere klachten, neem dan even contact met ons op.
 



Obstipatie


Onder invloed van het hormoon progesteron gaan de darmen in de zwangerschap langzamer werken. Daardoor blijft de ontlasting langer in de darmen, wordt er meer vocht aan onttrokken en wordt de ontlasting dus harder. Obstipatie kan soms voorkomen worden door regelmatig te eten, voldoende te drinken (2-3 liter), voldoende te bewegen en vezelrijk eten.



Spataderen


Spataderen kunnen in de zwangerschap ontstaan doordat het hormoon progesteron ervoor zorgt dat de aderen verslappen. De steeds groter wordende baarmoeder maakt het voor het bloed uit de benen moeilijk om weer omhoog te stromen en door de grote druk in de aderen krijgen zwangeren spataderen of pijnlijke benen. Spataderen kunnen ook voorkomen in de schaamlippen. Daarnaast verergeren bestaande spataderen vaak in de zwangerschap. 
Spataderen verdwijnen grotendeels na de zwangerschap. Soms is het nodig om in de zwangerschap steunkousen te gaan dragen. 
Bij spatadertherapie kunt je terecht voor verlichtende massages en aanvullende tips.
 



Urine-incontinentie


Veel zwangeren hebben in meer of mindere mate last van ongewild urineverlies.
Dit komt doordat door de groei van het kindje en de baarmoeder, in combinatie met het verslappen van de bekkenbodemspieren, de belasting van de bekkenbodem in korte tijd erg toeneemt. Door de groei van de baarmoeder kan de blaas wat gehinderd worden. Incontinentie ontstaat wanneer de druk die op de blaas, dus in de buik heerst, groter is dan de druk die de bekkenbodemspieren kunnen ontwikkelen. In rust hebben de meeste vrouwen geen last van urineverlies. Maar wanneer je gaat bewegen en de buikdruk toeneemt, kunnen er problemen ontstaan, wat gebeurt bij hoesten, niezen, lachen, bukken en lichamelijk werk. Tijdens deze activiteiten zullen de bekkenbodemspieren dus actief aangespannen moeten worden, hiervoor kun je ook in de zwangerschap oefeningen doen. Wij verwijzen regelmatig door naar een bekkenbodemfysiotherapeut, maar je kunt ook zelf met deze app oefeningen doen.
 



Vermoeidheid/ slecht slapen


Vermoeidheid en slecht slapen hebben verschillende oorzaken. Er vinden grote veranderingen in het lichaam plaats, onder invloed van hormonen. De samenstelling en hoeveelheid bloed verandert, de spijsvertering en de stofwisseling veranderen. Maar bovenal groeit er een nieuw leven dat de nodige energie van je vraagt. Naast lichamelijke veranderingen gebeurt er mentaal ook een heleboel. Jullie leven staat op het punt te veranderen, het is spannend of de zwangerschap wel goed gaat verlopen, de bevalling wordt een grote gebeurtenis en je hebt vast nog een heleboel dingen te regelen. 
Door de veranderde hormoonhuishouding en de vermoeidheid ben je vaak ook emotioneler en labieler. Dat geeft helemaal niets zolang je maar toegeeft aan je gevoel en aan de rustvraag van je lichaam. Slaap uit als het kan, doe een klein middagdutje of rust in ieder geval even tussen de middag en ga op tijd naar bed. Slecht slapen komt vaak doordat zwangeren vaker en intensiever dromen. Ze zijn druk bezig met de zwangerschap, het kindje, de bevalling, de rest van het gezin en de zorg daarvoor. Ook nemen aan het einde van de zwangerschap de lichamelijke kwalen toe en kan de buik in de weg zitten of krijgt je door afknelling van de benen door de grote baarmoeder tintelende benen of kramp in de benen. Veel zwangeren hebben baat bij een stukje wandelen voor het slapen gaan. Het hoofd is vaak opgeruimder en het lichaam wat vermoeider waardoor slapen soms beter gaat. 
 



Vocht vasthouden / oedeem


Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is heel normaal. Vooral in de laatste maand is dit te merken aan bijvoorbeeld opgezwollen handen, voeten en een voller gezicht. Je kunt oedeem niet voorkomen. Blijf wel voldoende bewegen en ga niet minder drinken. Veel drinken is juist goed omdat de afvalstoffen daardoor goed afgevoerd kunnen worden. Wanneer je rust kunt je dit het beste met je voeten omhoog doen. Eventueel kunt je het voeteneinde van je bed iets verhogen door een kussen onder het matras te leggen. Soms wordt oedeem veroorzaakt doordat de bloeddruk iets stijgt. Zeker aan het einde van de zwangerschap is dat een normaal verschijnsel. Wij zullen de bloeddruk goed in de gaten houden. Een zoutarm dieet is achterhaald en maakt het eten meestal minder smakelijk, zuinig zijn met zout kan echter nooit kwaad.