Vruchtbaarheid

Misschien kies je er bewust voor om met anticonceptie te stoppen en zwanger te worden of misschien heb je nooit anticonceptie gebruikt. Wanneer je nooit of al een lange tijd geen anticonceptie hebt gebruikt, ken je waarschijnlijk het verloop van jouw menstruele cyclus al. Wanneer je hormoon houdende anticonceptie hebt gebruikt, zoals de pil, Mirena-spiraal, hormoonpleister, NuvaRing of Implanon, kan het voorkomen dat je bij het stoppen van de anticonceptie niet direct een regelmatige menstruatiecyclus terugkrijgt. Dit kan een aantal maanden duren, maar soms ook langer. Wanneer je na het stoppen met de hormonale anticonceptie niet binnen een halfjaar ongesteld bent geworden adviseren we je contact op te nemen met de huisarts.

 

De menstruele cyclus

De gemiddelde menstruele cyclus duurt 28 dagen. Hierbij tel je vanaf de eerste dag dat je ongesteld wordt tot de volgende keer dat je ongesteld wordt. Kort voor de eisprong heb je de meeste kans om zwanger te worden. In een cyclus van 28 dagen vindt de eisprong ongeveer op de 14de dag van de cyclus plaats. Door rond deze dagen te vrijen, vergroot je jouw kans om zwanger te worden. Het kan ook zijn dat je een kortere of juist een langere menstruele cyclus hebt. Een menstruele cyclus tussen 21 – 35 dagen is heel normaal. Wanneer je een kortere of een langere cyclus hebt ben je het meest vruchtbaar rond de periode van 14 dagen voor de volgende menstruatie. Bij bijvoorbeeld een cyclus van 35 dagen, ben je op dag 21 het meest vruchtbaar en bij een cyclus van 21 dagen ben je het meest vruchtbaar op dag 7.

Van alle vrouwen die bewust vrijen om zwanger te worden, is 80% binnen één jaar zwanger. Het gemiddelde ligt hierbij rond een halfjaar. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan is het mogelijk om een afspraak bij de huisarts te maken. Die zal mogelijk een doorverwijzing naar de gynaecoloog doen.

 

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op zwanger worden af. Dit komt doordat je minder vaak een eisprong hebt, de eicel minder snel bevrucht wordt en/of zich minder goed innestelt. Wanneer je ouder bent dan 35 jaar, een cyclus van meer dan 6 weken hebt of een andere reden hebt om te denken dat je verminderd vruchtbaar bent, is het misschien verstandig om geen heel jaar af te wachten op een zwangerschap, maar eerder een bezoek aan ons of de huisarts te brengen.