Zwangerschapscursussen

Op deze pagina vindt u een overzicht van een heel aantal verschillende cursussen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en ouderschap die in deze regio worden aangeboden. Dit zijn onafhankelijke cursussen waarbij wij als verloskundigen geen invloed hebben en/of uitoefenen op de inhoud en de vorm van de cursus. Tevens hebben de verloskundigen binnen Verloskundigen Praktijk Kampen geen voorkeur voor het volgen van één van deze cursussen, maar bieden wij dit overzicht graag aan, omdat de ervaring leert dat een goede voorbereiding zwangeren vertrouwen en kennis geeft over de zwangerschap en bevalling.

 

Voor de zwangerschap: Bewust van jezelf en je lijf zwanger worden

Twee maanden vóór de bevruchting heb jij invloed op de ontwikkeling van je ongeboren baby. Dat vraagt een goede voorbereiding. Deze cursus begeleidt jou op weg naar een positieve, bewuste en gezonde start van je zwangerschap.

Als volwassene weet je niks meer van je eigen ontwikkeling in de baarmoeder van je moeder. Je herinnert je niet hoe dat ging. Je lijf weet dat wel. Alle gebeurtenissen, ervaringen en gevoelens zowel positief als negatief die jouw moeder ervoer ten tijde van de bevruchting en de zwangerschap draag jij met je mee. Jouw gedrag en persoonlijkheid heeft zich op dat moment gevormd.

Zo werkt dat ook voor jou. Alles wat jij nu eet, weet, voelt en doet heeft invloed op de ontwikkeling van de eicel die je bij je draagt en straks als bevruchte eicel zich mag nestelen in je baarmoeder. Je ongeboren baby krijgt alles mee en slaat dat weer op in zijn eigen lijf. Dat gebeurt zonder dat je dat in de gaten hebt. Maar je hebt er wel veel invloed op!

Tijdens de cursus leer je meer over de beleving en ontwikkeling van de hersenen van een foetus en baby ten tijde van een zwangerschap. Je weet wat je zelf nodig hebt om emotioneel en fysiek gezond zwanger te worden.

Maandacht – van begin tot gezin
Jonneke van Maanen


Wil je meer weten? Kijk op www.maandacht.com
Bel of app mij gerust: 06-21 11 33 05
Mailen kan naar: jonneke@maandacht.com


In de zwangerschap: Ik beval in vertrouwen

Jij als moeder weet precies hoe je zwanger wil zijn en wil bevallen. Dat zit al in je. Jouw lichaam, jouw moederbrein en jouw baby weten wat je nodig hebt om te bevallen. Deze cursus begeleidt jou om dat te vinden, om daarnaar te luisteren en te kiezen voor jezelf.

Een bevalling is een prachtig natuurlijk proces. Natuurlijk word je voor een uitdaging gezet, maar dat kun jij aan! Sterker nog, wanneer je vertrouwen in jezelf en je intuïtie hebt en dat kan uitdragen, dan geeft dat extra kracht.

In deze cursus werken we met jouw gevoelsleven en beleving. Jouw zwangerschap staat centraal, wat jij nodig hebt en hoe jij opkomt voor je behoeften. Je leert op verschillende manieren de verbinding met je baby te maken. Je bereidt de bevalling voor gericht op regie, vertrouwen en intuïtie.   
Na de bevalling gaat de coaching door, het vertellen van je geboorte ervaring is een belangrijk onderdeel.   

Je wordt begeleid wanneer het moeilijk wordt, je krijgt de duwtjes zodat je emotioneel sterker staat.

Kortom een zwangerschap en bevalling met rust, vertrouwen en een goede start in je nieuwe leven als moeder.

Maandacht – van begin tot gezin
Jonneke van Maanen


Wil je meer weten? Kijk op www.maandacht.com
Bel of app mij gerust: 06-21 11 33 05
Mailen kan naar: jonneke@maandacht.com

Zobevalik – eendaagse workshop

Voor iedere zwangere vrouw die weet en voelt dat zij prioriteit wil geven aan zichzelf en haar baby’s.

In deze workshop staan jij en jouw geboortewensen centraal. Wat wil jij en wat heb jij nodig?

Jij bent de hoofdpersoon van je bevalling. Het is belangrijk om jouw behoeften helder te hebben en uit te spreken door je kwaliteiten en uitdagingen te kennen. Wij geven jou (wetenschappelijke) informatie over bevallen, maar geen overload aan kennis. Een dag waarin jij mag ontspannen en er aandacht is voor jou. Waarin je bewustzijn wordt vergroot over jezelf, je lijf en de verbinding met je baby. Dit alles in het belang van je gezondheid, ook voor in je moederschap. Aan het einde van de dag heb jij vertrouwen naar de bevalling toe en weet jij wat voor jou echt belangrijk is en wat je daarin nodig hebt.

Praktisch:
Met een kleine groep. Incl. lunch, doeboek ‘ik beval in vertrouwen’, goodiebag en nazorg.
Na de bevalling zijn wij er voor jou tot jij vindt dat het voldoende is.

Voor meer informatie, data en tijden: www.puur-fem.nl of www.maandacht.com

Of stuur een mail naar zobevalikworkshop@gmail.com

Maandacht – van begin tot gezin
Jonneke van Maanen


Wil je meer weten? Kijk op www.maandacht.com
Bel of app mij gerust: 06-21 11 33 05
Mailen kan naar: jonneke@maandacht.com

 

In de zwangerschap: Zwanger Fit

Zwanger Fit is een eigentijdse cursus voor zwangere vrouwen en wordt gegeven door een gecertificeerde zwangerfitdocent/fysiotherapeut. Juist voor de zwangere vrouw is het van groot belang om in beweging te blijven, maar wel op een verantwoorde manier. Door in deze periode regelmatig te sporten/bewegen blijft het lichaam in optimale conditie en kunnen klachten verminderen of voorkomen worden.

De cursus is een combinatie van actief bewegen, voorlichting, ademhalings- en ontspanningsoefeningen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast bieden wij een partnerles aan waarbij het verloop van de bevalling wordt besproken. Tijdens deze les is er aandacht voor de ondersteunende rol van de partner. Als extra dienstverlening kunt u bij meer specifieke vragen en/of problemen tijdens de cursus gebruik maken van de kennis van onze  bekkenfysiotherapeute mevrouw A. Pilz. Zij verzorgt ook enkele voorlichtingssessies.

Duur: 10 lessen van 75 minuten in groepsverband van 8 tot 10 personen.
Start: vanaf 16 weken zwangerschap.
Inschrijven: Dit kan per mail of telefonisch. Er zijn geen inschrijfkosten aan de cursus verbonden.
Kosten: € 167,50- voor de gehele cursus inclusief koffie/thee na afloop. Logo

Fysiotherapie Papegaaij & Tegelaar
Oostzeestraat 30
8262 ES  Kampen
Tel: 038-3324407

In de zwangerschap: Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt aan een individueel ouderpaar een subtiele, persoonlijke wijze van contact maken met hun kindje aangereikt. De ouders leren hun mogelijkheden om in dit specifieke contact te treden, te herkennen en te verdiepen.
De moeder wordt geleerd op welke manier ze het kindje kan dragen, waardoor zij het kindje op een voor haar zo min mogelijk belastende manier kan dragen. De partner kan al voor de geboorte een gevoelsmatig contact met het kindje opbouwen en hij leert hoe hij de moeder kan ondersteunen in de opeenvolgende fasen van de zwangerschap en de geboorte. Ouders wordt geleerd om op een andere manier met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Met de cursus wordt gestart rond de 20e week van de zwangerschap.

Praktijk voor Haptonomie
Nienke Mellink
Ambachtsstraat 21
8263 AJ Kampen
Tel: 06 – 2242 9061

 

In de zwangerschap: Samen Bevallen

De zwangerschapscursus ‘Samen Bevallen’ is er op gericht beide aanstaande ouders uitgebreid te informeren, eventuele angsten bespreekbaar te maken en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling. Tijdens de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen besproken:
 • Het verloop van de zwangerschap
 • anatomie en lichaamshouding
 • wat verandert er in jouw lijf en hoe ga je er mee om
 • wat te doen met angst, pijn en onzekerheid
 • video’s van een bevalling
 • thuis of in het ziekenhuis bevallen
 • hoe en wanneer kan de partner ondersteunen
 • mogelijke complicaties bij de bevalling
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
 • perstechniek en baringshoudingen
 • het eerste contact met de baby

Voor meer informatie:
Tel: Joan Lucas tel: 038 – 420 08 00
Tel: Els Klos tel : 038 – 454 01 97 
Tel: Vibha van’t Erve tel: 038 – 453 01 99 of email: vibha@home.nl

 

In de zwangerschap: Zwangerschapszwemmen

Water heeft een opwaartse kracht, daardoor voel je je bijna gewichtsloos. Onder begeleiding van een instructeur doe je mee aan verschillende drijf- en ontspanningsoefeningen, waardoor je ook even tot rust kan komen. Het warme water zorgt er ook voor dat je spieren kunnen ontspannen. Door te zwemmen werk je aan je conditie. Alle oefeningen kan je op je eigen tempo en niveau uitvoeren. 

De groepsles wordt gegeven over de dinsdagavond

Voor meer informatie en tarieven:
Website: www.desteur.nl 

 

Na de bevalling: Ouderschap vanuit (zelf)vertrouwen

Je bent nu ouder en er wordt van je verwacht dat je het allemaal wel weet.
Je probeert op je gevoel af te gaan, maar dat is niet altijd makkelijk. Er zijn zoveel meningen en adviezen en toch heb je het gevoel er alleen voor te staan. Waar je na de geboorte kon steunen op de kraamverzorger, is er daarna geen persoonlijke begeleiding meer.

Gek toch? Terwijl voor je gevoel het er nu echt op aan komt. Juist nu heb je de steun nodig en het zelfvertrouwen om samen (op) te groeien met je kind(eren).
Tijdens de begeleiding staat jouw verhaal centraal. Je geboorte ervaringen en wat je op dit moment beleeft. Daarnaast leer je meer over de ontwikkeling van je kind(eren). Waar je op mag vertrouwen en hoe je, je eigen intuïtie altijd mag laten leiden.

Dit leidt tot een stevige basis in jouw ouderschap. En bouw je aan een goede en veilige hechting met je kind(eren).

Maandacht – van begin tot gezin
Jonneke van Maanen


Wil je meer weten? Kijk op www.maandacht.com
Bel of app mij gerust: 06-21 11 33 05
Mailen kan naar: jonneke@maandacht.com