Zwangerschapscursussen

Op deze pagina vindt u een overzicht van een heel aantal verschillende cursussen rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en ouderschap die in deze regio worden aangeboden. Dit zijn onafhankelijke cursussen waarbij wij als verloskundigen geen invloed hebben en/of uitoefenen op de inhoud en de vorm van de cursus. Tevens hebben de verloskundigen binnen Verloskundigen Praktijk Kampen geen voorkeur voor het volgen van één van deze cursussen, maar bieden wij dit overzicht graag aan, omdat de ervaring leert dat een goede voorbereiding zwangeren vertrouwen en kennis geeft over de zwangerschap en bevalling.

 

Zobevalik - wens, geboorte & herstel

Zobevalik® biedt jou een verdiepende, bewuste en persoonlijke begeleiding tijdens je zwangerschap en gericht op een bevalling in vertrouwen. Met nazorg tot ver na je bevalling om je herstel te bevorderen en ter ondersteuning in je moederschap.
Gezonde moeders voor en na de bevalling, omdat het jou goed mag gaan.

Het aanbod is op maat en altijd passend in wat jij nodig hebt. In groepsverband of privé; eendaagse, een traject tijdens je zwangerschap of voor herstel na een negatieve ervaring.

Puur Fem, Margriet Venderbos, www.puur-fem.nl
Maandacht, Jonneke van Maanen, www.maandacht.com

 

In de zwangerschap: Zwanger Fit

Zwanger Fit is een eigentijdse cursus voor zwangere vrouwen en wordt gegeven door een gecertificeerde zwangerfitdocent/fysiotherapeut. Juist voor de zwangere vrouw is het van groot belang om in beweging te blijven, maar wel op een verantwoorde manier. Door in deze periode regelmatig te sporten/bewegen blijft het lichaam in optimale conditie en kunnen klachten verminderen of voorkomen worden.

De cursus is een combinatie van actief bewegen, voorlichting, ademhalings- en ontspanningsoefeningen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast bieden wij een partnerles aan waarbij het verloop van de bevalling wordt besproken. Tijdens deze les is er aandacht voor de ondersteunende rol van de partner. Als extra dienstverlening kunt u bij meer specifieke vragen en/of problemen tijdens de cursus gebruik maken van de kennis van onze  bekkenfysiotherapeute mevrouw A. Pilz. Zij verzorgt ook enkele voorlichtingssessies.

Duur: 10 lessen van 75 minuten in groepsverband van 8 tot 10 personen.
Start: vanaf 16 weken zwangerschap.
Inschrijven: Dit kan per mail of telefonisch. Er zijn geen inschrijfkosten aan de cursus verbonden.
Kosten: € 167,50- voor de gehele cursus inclusief koffie/thee na afloop. Logo

Fysiotherapie Papegaaij & Tegelaar
Oostzeestraat 30
8262 ES  Kampen
Tel: 038-3324407

In de zwangerschap: Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt aan een individueel ouderpaar een subtiele, persoonlijke wijze van contact maken met hun kindje aangereikt. De ouders leren hun mogelijkheden om in dit specifieke contact te treden, te herkennen en te verdiepen.
De moeder wordt geleerd op welke manier ze het kindje kan dragen, waardoor zij het kindje op een voor haar zo min mogelijk belastende manier kan dragen. De partner kan al voor de geboorte een gevoelsmatig contact met het kindje opbouwen en hij leert hoe hij de moeder kan ondersteunen in de opeenvolgende fasen van de zwangerschap en de geboorte. Ouders wordt geleerd om op een andere manier met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Met de cursus wordt gestart rond de 20e week van de zwangerschap.

Praktijk voor Haptonomie
Nienke Mellink
Ambachtsstraat 21
8263 AJ Kampen
Tel: 06 – 2242 9061

 

In de zwangerschap: Samen Bevallen

De zwangerschapscursus ‘Samen Bevallen’ is er op gericht beide aanstaande ouders uitgebreid te informeren, eventuele angsten bespreekbaar te maken en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling. Tijdens de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen besproken:
 • Het verloop van de zwangerschap
 • anatomie en lichaamshouding
 • wat verandert er in jouw lijf en hoe ga je er mee om
 • wat te doen met angst, pijn en onzekerheid
 • video’s van een bevalling
 • thuis of in het ziekenhuis bevallen
 • hoe en wanneer kan de partner ondersteunen
 • mogelijke complicaties bij de bevalling
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
 • perstechniek en baringshoudingen
 • het eerste contact met de baby

Voor meer informatie:
Tel: Joan Lucas tel: 038 – 420 08 00
Tel: Els Klos tel : 038 – 454 01 97 
Tel: Vibha van’t Erve tel: 038 – 453 01 99 of email: vibha@home.nl
 

 

In de zwangerschap: Zwangerschapszwemmen

Water heeft een opwaartse kracht, daardoor voel je je bijna gewichtsloos. Onder begeleiding van een instructeur doe je mee aan verschillende drijf- en ontspanningsoefeningen, waardoor je ook even tot rust kan komen. Het warme water zorgt er ook voor dat je spieren kunnen ontspannen. Door te zwemmen werk je aan je conditie. Alle oefeningen kan je op je eigen tempo en niveau uitvoeren. 

De groepsles wordt gegeven over de dinsdagavond

Voor meer informatie en tarieven:
Website: www.desteur.nl 
 

 

Na de bevalling: Ouderschap vanuit (zelf)vertrouwen

Je bent nu ouder en er wordt van je verwacht dat je het allemaal wel weet.
Je probeert op je gevoel af te gaan, maar dat is niet altijd makkelijk. Er zijn zoveel meningen en adviezen en toch heb je het gevoel er alleen voor te staan. Waar je na de geboorte kon steunen op de kraamverzorger, is er daarna geen persoonlijke begeleiding meer.

Gek toch? Terwijl voor je gevoel het er nu echt op aan komt. Juist nu heb je de steun nodig en het zelfvertrouwen om samen (op) te groeien met je kind(eren).
Tijdens de begeleiding staat jouw verhaal centraal. Je geboorte ervaringen en wat je op dit moment beleeft. Daarnaast leer je meer over de ontwikkeling van je kind(eren). Waar je op mag vertrouwen en hoe je, je eigen intuïtie altijd mag laten leiden.

Dit leidt tot een stevige basis in jouw ouderschap. En bouw je aan een goede en veilige hechting met je kind(eren).

Maandacht – van begin tot gezin
Jonneke van Maanen


Wil je meer weten? Kijk op www.maandacht.com
Bel of app mij gerust: 06-21 11 33 05
Mailen kan naar: jonneke@maandacht.com