Voeding- en leefadviezen
Goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Gedurende de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder tot haar neemt. Tijdens de zwangerschap is het niet nodig om voor twee te eten, probeer echter wel zo gezond mogelijk te eten en let op de volgende zaken. Op de website van deverloskundige.nl is meer te lezen over het voorkomen van infecties in de zwangerschap. Klik hier om naar de juiste pagina te gaan. Daarnaast kun je hieronder ook meer informatie lezen over gezond zwanger zijn. 

Toxoplasmose

Dit is een parasiet die (wanneer je voor de eerste keer geïnfecteerd wordt) schadelijk kan zijn voor het ongeboren kindje. De kans op een infectie is uiterst klein wanneer je:
  • Tijdens het koken groente goed wast en vlees goed gaar laat worden.
  • contact met uitwerpselen van katten vermijdt, door geen kattenbak te verschonen en met handschoenen aan in de tuin te werken.

Listeria

Dit is een bacterie die aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kindje kan veroorzaken. Risico op besmetting verklein je door:
  • Geen kazen van rauwe melk te eten (kazen die van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk zijn mogen wel).
  • geen rauwe vis of schaaldieren te eten (gerookte zalm en zoute haring mogen wel, mits ze vers zijn en niet uit een vacuümverpakking komen).
  • voorverpakte groentes of salades niet te lang in de koelkast te laten liggen.

 

Vitamine A

Dit is een vitamine die in te hoge concentraties ook aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kindje tot gevolg kunnen hebben. Beperk daarom de inname van vitamine A door zo min mogelijk leverproducten te eten en enkel vitaminepreparaten te gebruiken die speciaal voor zwangere vrouwen gemaakt zijn.
Meer informatie over voeding in de zwangerschap kun je vinden op de website van het Voedingscentrum

Cafeïne

Cafeïne is mogelijk ook schadelijk voor het ongeboren kindje. Er wordt daarom geadviseerd om niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken en geen energydranken.

Alcohol

Op het moment dat een zwangere vrouw alcohol drinkt in de zwangerschap is de alcoholconcentratie bij de baby even hoog als bij haarzelf. Alcohol beïnvloedt de ontwikkeling van de lichaamscellen, waardoor vooral de hersenen van het kind in de buik blijvend kunnen worden beschadigd. Dit kan er toe leiden dat het kind een lager IQ ontwikkelt en/of gedragsproblemen krijgt. Schade bij het kind door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt FASD (Foetaal Alcohol Spectrum Disorder) genoemd. Het FAS (Foetaal Alcohol Syndroom) is de meest schadelijke vorm van FASD. Kinderen met FAS zijn kleiner dan gemiddeld, hebben bepaalde afwijkende gezichtskenmerken en een ernstige hersenbeschadiging. Daarom is het advies om tijdens de gehele zwangerschap geen alcohol te drinken. Voor meer informatie over alcoholgebruik in de zwangerschap vind je op de website van STAP

Roken

Wanneer je zelf rookt of meerookt tijdens de zwangerschap heb je meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap en loopt het kindje hierdoor risico’s. Bijvoorbeeld:
  • Meer kans op te vroeg (prematuur) bevallen.
  • meer kans dat de placenta in de zwangerschap loslaat waardoor je een bloeding krijgt en het kindje kan overlijden voordat hij/zij geboren is.
  • meer kans op aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip, gespleten gehemelte, klompvoet, etc. 
  • verhoogde kans op een kindje met een geboortegewicht onder de 2500 gram. 
  • baby’s van rokende moeders hebben na de bevalling twee keer zoveel kans om te overlijden door wiegendood.
  • kinderen van rokende moeders hebben meer kans op een verminderde longfunctie en het ontwikkelen van astma en bronchitis.
  • baby’s van rokende moeders hebben een grotere kans op leerproblemen.
Alle bovengenoemde risico’s zijn ernstige gevolgen en als verloskundigen zouden wij graag willen ondersteunen in het stoppen met roken in de zwangerschap om zoveel mogelijk gezondheidswinst te behalen bij jou en het ongeboren kindje. Je mag altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of begeleiding. Wij kunnen bijvoorbeeld doorverwijzen naar je huisarts (en praktijkondersteuners) en de ‘stoppen-met-roken-poli’ in de Isala klinieken te Zwolle. Je mag altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of begeleiding. Via deze link kun je ook een folder van het Trimbos instituut downloaden met meer informatie over roken tijdens de zwangerschap. 

Rookvrij zwanger