Anticonceptiespreekuur
Als vrouw kan je vruchtbaar zijn vanaf de eerste menstruatie rond de puberteit tot de overgang. Het kan zijn dat je in deze periode graag anticonceptie wil gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt of om je menstruatiecyclus te beïnvloeden. 
 
Wanneer je net bevallen bent, geven wij je als verloskundigen aan het einde van de kraamweek en/of tijdens de nacontrole al kort informatie over vruchtbaarheid en anticonceptie en adviseren we je eventueel een afspraak te maken op ons anticonceptiespreekuur. Ook als je nog niet eerder bij ons onder controle bent geweest of nog niet eerder zwanger bent geweest, kan je bij ons terecht.

Binnen onze praktijk zijn Jorieke van den Dool - van Meulen en Manon te Braake opgeleid en bevoegd om anticonceptie voor te schrijven en spiraaltjes en het hormoonstaafje (Implanon) te plaatsen en/of te verwijderen. Voor meer informatie en het voorschrijven en/of plaatsen van anticonceptie, kan je zelf een afspraak maken op ons dagelijkse spreekuur via het aanmeldformulier op de website of kun je op werkdagen tussen 09:00 - 12:00 uur bellen met onze assistente.
 

Als je een afspraak hebt gemaakt bij ons op de praktijk vindt er eerst een informatiegesprek plaats waarin we kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. Wij zullen tijdens het informatiegesprek een vervolgafspraak bij ons op de praktijk plannen indien je kiest voor het spiraaltje of de Implanon. Wanneer je kiest voor het hormoonspiraaltje of het implantatiestaafje, krijg je een recept mee waarmee je deze zelf bij de apotheek kunt ophalen. Een koperspiraaltje hebben we op de praktijk. Indien je kiest voor een andere vorm van anticonceptie zullen wij je verwijzen naar je eigen huisarts. 

Plaatsen van een spiraaltje

Een spiraaltje kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst. Wanneer je nog niet eerder bent bevallen of meer dan 6 maand geleden bent bevallen, adviseren we je het spiraaltje tijdens een menstruatie te laten plaatsen. Je baarmoedermond staat dan iets open wat het plaatsen makkelijker maakt. 
 
De afspraak voor het plaatsen van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder en baarmoedermond te beoordelen. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren we je 30-60 minuten voor de afspraak 400-600mg Ibuprofen of 1000mg Paracetamol in te nemen. 
6 Weken na het plaatsen evalueren wij hoe het gaat en maken we op de praktijk nog een controle-echo om te beoordelen of de spiraal goed op zijn plek zit. 
 
Afhankelijk van of je een spiraaltje met of zonder hormonen hebt, kan deze 5 of 10 jaar blijven zitten, maar we kunnen deze indien je dit wenst te allen tijde eerder verwijderen of na 5 of 10 jaar vervangen voor een nieuw spiraaltje. Na het verwijderen van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

 

Plaatsen van een Implanon

Het plaatsen van de Implanon kan vanaf 6 weken na de bevalling. Wanneer je nog niet eerder bent bevallen maakt het tijdstip van het plaatsen niet uit. 
 
De afspraak voor het plaatsen van een Implanon duurt ongeveer 30 minuten. Voor het plaatsen van de Implanon wordt de locatie van het staafje aan de onderkant van de bovenarm eerst verdoofd. Daarna wordt het staafje net onder de huid geschoven. Hierna zien we direct of het staafje goed zit en hoeft er geen nacontrole meer plaats te vinden.
 
De Implanon kan afhankelijk van je BMI 2 of 3 jaar blijven zitten. Ook deze kunnen we indien je dit wenst eerder weer verwijderen of na 2 of 3 jaar vervangen voor een nieuwe. Na het verwijderen kun je direct weer vruchtbaar zijn indien je geen andere vorm van anticonceptie gebruikt.