Voortekenen

Slijmprop

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. De slijmprop beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties. De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen. Dit is meestal wat vers of oud bloed afkomstig van de baarmoedermond. Als je de slijmprop verliest betekent dat niet automatisch dat de bevalling in gang wordt gezet. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop wel twee weken voordat ze gaan bevallen, anderen verliezen hem tijdens de bevalling en nog weer anderen zien nooit iets van de slijmprop terug doordat deze er in kleine stukjes uitkomt. Er wordt steeds weer nieuw slijm aangemaakt. Je hoeft ons niet te bellen als je de slijmprop verloren bent.

Bloedverlies

Vlak voor of tijdens de bevalling krijgt iedere vrouw, in meer of in mindere mate, bloedverlies. We noemen dit ook wel “tekenen”.
Het bloedverlies kan slijmerig zijn, maar ook helder. Het is niet de bedoeling dat dit bloedverlies blijft doorstromen of qua hoeveelheid gelijk is aan een menstruatie. In dat geval moet je direct bellen met de dienstdoende verloskundige. Ook bij twijfel over de hoeveelheid of bij ongerustheid mag je altijd contact opnemen.  

Harde buiken

Harde buiken of oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het zijn geen echte weeën omdat ze er niet voor zorgen dat de baarmoedermond open gaat. Harde buiken kunnen al vroeg in de zwangerschap ontstaan en naarmate de zwangerschap vordert zal de baarmoederspier steeds vaker gaan samentrekken. Je kunt dit ervaren als een naar gevoel, het hoort niet echt pijnlijk te zijn. Sommige vrouwen hebben twee harde buiken per dag, anderen twee of meer per uur.
Harde buiken zijn niet schadelijk (niet voor jou en ook niet voor het kindje), maar wanneer ze in toenemende mate aanwezig zijn kan dit wel een teken van je lichaam zijn dat je rustiger aan moet doen. Een warme douche of een warme kruik zorgt er vaak voor dat een overprikkelde baarmoeder weer tot rust komt. Wanneer je meer dan 8 harde buiken per uur hebt en ze voelen in toenemende mate pijnlijk, is het mogelijk dat de bevalling op gang komt. Helpen ontspanningsoefeningen niet of vertrouw je het niet, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.

Indalingsweeën

Tegen het einde van de zwangerschap kan het kindje gaan indalen, dit betekent dat het hoofd van het kindje dieper in het bekken zakt. Indalen kan al rond de 30e week plaatsvinden, maar het kan ook pas net voor de bevalling gebeuren. Meestal daalt het kindje rond de 36e zwangerschap week in. Indalingsweeën kun je voelen als een scherpe, stekende pijn in de liezen en vagina of als pijn of krampen in de onderbuik, maar sommige vrouwen voelen er helemaal niets van. Het moment van het indalen van het hoofdje zegt niets over de termijn dat het kindje geboren gaat worden. 
Wij zullen bij de controles vanaf de 36e week vertellen of het kindje is ingedaald. Als het hoofd van het kindje nog niet goed in het bekken zit en de vliezen breken, is het mogelijk dat de navelstreng voor het hoofd zakt of dat het kindje een hand voor het hoofd steekt. Dit komt gelukkig bijna nooit voor. Indien het hoofdje niet is ingedaald krijg je het advies om te gaan liggen en ons te bellen als de vliezen breken. Wij komen dan controleren of het kindje inmiddels wel goed is ingedaald en of er geen problemen zijn ontstaan.

Voorweeën

De baarmoedermond is een stug tuitje die het kindje beschermd voor de buitenwereld en er mede voor zorgt dat je niet te vroeg gaat bevallen. Het is aan het einde van de zwangerschap nodig dat dit tuitje weker gaat worden. Dit gebeurt onder invloed van hormonen en soms gaat dit gepaard met wat weeën. Deze zogeheten voorweeën kunnen een paar uur aanhouden en daarna weer afnemen. Periodes van voorweeën komen soms een paar keer per dag voor. Voorweeën komen vaak wat onregelmatiger dan ontsluitingsweeën en duren ook minder lang. Wanneer je last hebt van voorweeën is dit erg vervelend, zeker wanneer je er niet van kunt slapen. Echter zeggen deze voorweeën niets over wanneer de bevalling daadwerkelijk door gaat zetten. Warmte (een douche, bad of kruik) kan helpen om te ontspannen. Bel met de dienstdoende verloskundige wanneer je het niet vertrouwt.