Strippen / Inleiden
In Nederland mag je wanneer je gezond bent bij de verloskundige bevallen tussen 37 – 42 weken.

Het kan heel goed zijn dat je na 40 weken nog steeds zwanger bent. De meeste vrouwen in Nederland met een gezonde zwangerschap bevallen tussen 40 – 41 weken zwangerschap. Bijna iedere vrouw wil op dat moment graag bevallen, omdat de zwangerschap zwaar wordt voor je lijf, maar natuurlijk ook omdat je nieuwsgierig bent naar het kindje en eraan toe bent om (opnieuw) ouders te worden. Helaas heb je weinig tot geen invloed op de geboortedatum van het kindje. Een kind wordt over het algemeen geboren wanneer hij/zij eraan toe is en een seintje aan jouw hersenen geeft om weeën te gaan maken of de vliezen te laten breken.
 
Wanneer je tussen 41 en 42 weken nog zwanger bent, je goed voelt en het kindje het goed maakt in de baarmoeder, is het geen probleem om een spontane start van de bevalling af te wachten. Het is wel mogelijk om rond de 41 weken zwangerschap de kans op bevallen te vergroten door te strippen.

Strippen

Een kindje ligt normaal gesproken aan het eind van de zwangerschap met zijn/haar hoofd vast in het bekken van de vrouw. Rondom het kindje zit vruchtwater en vliezen. Deze vliezen zitten vast aan de placenta en vastgeplakt aan de baarmoederwand en baarmoedermond. Als je rond de 41 weken zwanger bent is er een goede kans dat de baarmoedermond al een klein beetje open staat en er dus ontsluiting is. Dan kan met een inwendig onderzoek met 1 of 2 vingers de baarmoedermond ingegaan worden en een vinger op het hoofd van het kindje geplaatst worden. Tussen het hoofdje van het kindje en de vinger zitten de vliezen (zie plaatje hieronder). Tijdens het inwendig onderzoek proberen wij rondom het hoofdje die vliezen los te woelen van de baarmoedermond, zonder ze te breken, dit wordt strippen genoemd. Na het strippen heb je meer kans om te gaan bevallen doordat je lichaam prostaglandines (hormoonachtige stoffen die weeën opwekken) aan gaat maken. Die prostaglandines zorgen ervoor dat de baarmoedermond “rijper” wordt en kunnen ervoor zorgen dat je binnen 24 uur weeën krijgt. Wanneer je niet bent bevallen na het strippen, is het mogelijk om het strippen na 2 dagen nogmaals te herhalen tot je bevallen bent of 42 weken zwanger bent. Vanaf 42 weken wordt je overgedragen aan de gynaecoloog om de bevalling in te leiden. 

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling wordt door de arts of verloskundige van het ziekenhuis gedaan door in het ziekenhuis de vliezen te breken. Hierna wordt meestal zo’n 2 uur gewacht op spontane weeën. Komen deze weeën niet op gang, dan krijg je een infuus met oxytocine (kunstmatige weeënopwekkers). De verwachting is dat het kindje dan binnen 24 uur geboren wordt. Om de vliezen te kunnen breken moet er wel 2 cm ontsluiting zijn en het hoofd van het kindje moet goed ingedaald zijn.

Het kan zijn dat de baarmoedermond nog helemaal dicht is en de vliezen niet gebroken kunnen worden. Dan word je opgenomen in het ziekenhuis en word je geprimed. Primen betekent: de baarmoedermond rijp maken door middel van een ballonkatheter. De verloskundige of arts-assistent van het ziekenhuis plaatst een katheter, een flexibel latex slangetje, in de baarmoedermond. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje die met steriel water wordt gevuld tot het een doorsnede heeft van zo’n 2-3 centimeter.  De ballon prikkelt de baarmoedermond om zelf prostaglandines aan te maken, hierdoor wordt hij weker, korter en ontstaat er wat ontsluiting. Dit kan echter wel een paar dagen duren en gedurende deze dagen blijf je opgenomen in het ziekenhuis. Pas als er 2-3 cm ontsluiting is kan de bevalling daadwerkelijk opgestart worden. Een enkele keer komt de bevalling al daadwerkelijk op gang door het plaatsen van de ballonkatheter.

Het liefst willen we dat je spontaan gaat bevallen. Tijdens een bevalling die uit zichzelf op gang komt maak je over het algemeen een betere combinatie van hormonen aan en heb je daardoor minder kans op bijvoorbeeld een kunstverlossing, het niet vorderen van de ontsluiting of uitdrijving, of het niet spontaan komen van de placenta na de bevalling. Dit zijn belangrijke redenen waarom we in Nederland altijd nog de voorkeur hebben voor een spontane bevalling ten opzichte van kunstmatig inleiden van de bevalling.