Geboorteplan

Het kan zijn dat je specifieke wensen hebt ten aanzien van de bevalling. In dat geval is het handig om een geboorteplan op te stellen en deze met ons tijdens de controle rond 36 weken zwangerschap door te nemen.

Een geboorteplan is een manier om je (samen) voor te bereiden op de komende bevalling. Jullie laten aan elkaar en aan ons weten wat jullie juist wel of niet wensen tijdens de bevalling en wat voor jullie belangrijk is. We zullen ons best doen zoveel mogelijk rekening te houden met jullie wensen, maar daarbij is de medische conditie van moeder en kind altijd doorslaggevend. We bekijken samen tijdens het bevallingsgesprek bij de controle rond 36 weken of de wensen haalbaar zijn en of er eventueel alternatieve opties zijn. Door onvoorziene omstandigheden kan het zijn dat niet alle punten van het plan kunnen worden uitgevoerd tijdens de bevalling. Een bevalling laat zich nu eenmaal niet plannen waardoor het anders kan lopen dan gedacht of gehoopt.

Onderstaande punten horen bij onze standaard zorg tijdens de bevalling:
  • Er wordt gestreefd naar continue begeleiding door de verloskundige vanaf 5-6 cm ontsluiting.
  • Ondersteuning in omgaan met de pijn door verloskundige en partner (coaching, massage, douche/bad, ademhalingsoefeningen).
  • Duidelijke uitleg en jullie betrekken bij de beslissingen die genomen worden. Indien je zelf niet meer in staat bent de beslissingen te nemen, doet je partner dit voor jou.
  • Medische ingrepen worden enkel gedaan indien dit noodzakelijk is.
  • Het kindje wordt direct na de geboorte bloot op de buik van moeder gelegd. Indien de conditie van moeder en kind het toelaat wordt gestreefd naar minstens een uur huid-op-huid contact. Indien dit niet mogelijk is met de moeder, dan vindt huid-op-huid contact met de vader plaats.
  • De vader/moeder knipt de navelstreng door.
  • Er wordt na de bevalling laagdrempelig een injectie met oxytocine in het been gegeven om het bloedverlies te beperken en de placenta gemakkelijker geboren te laten worden. Oxytocine is hetzelfde hormoon dat het lichaam aanmaakt voor de weeën.
  • Indien je borstvoeding wilt gaan geven, proberen we het kindje binnen een uur aan de borst te leggen en laten we het kindje zelf naar de borst zoeken.
  • Wij zijn een opleidingspraktijk en vinden het begeleiden van verloskundigen in opleiding erg belangrijk. Om het vak zo goed mogelijk te kunnen leren gaan zij in principe mee naar de bevalling. 

Via dit Format geboorteplan kun je het formulier van onze praktijk voor het schrijven van een geboorteplan alvast downloaden. Je krijgt dit formulier ook van ons mee tijdens de controle rond 30 weken zwangerschap.